Kawa, w szczególności zielona robusta lub kawa ciemno prażona w temp. do 230 st. C, ma wiele korzystnych dla zdrowia aktywności – mówi dr inż.…
Korzystanie z kawiarki to prosta metoda na uzyskanie aromatycznego, mocnego naparu w warunkach domowych. No właśnie – napar, ewentualnie odwar, ale nie espresso! Żeby móc…
Kawa wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest wyłącznie napojem gorzkim. Kawa faktycznie zawiera szeroką gamę kwasów, które mogą być mniej lub bardziej podkreślane przez palących i…
Popularność kawy nie podlega dyskusji i chyba nawet herbata nie jest obecnie w stanie tego przebić. Kultura picia i parzenia kawy rozwijana jest od wieków,…
Producenci kawy dla urozmaicenia jej smaku proponują do niej różne dodatki. Ma to oczywiście sens, ale wiele osób w kawie szuka po prostu… kawy. To…
Zaczniemy od opisania zalet kawy. To logiczne. Poniżej przedstawiamy 9 sprawdzonych i potwierdzonych zalet kawy. Oczywiście kawa jest indywidualistką. Każdy z nas inaczej do niej…