Menu Zamknij

O kawie przy kawie

  • Kawa z kawiarki – przygotuj ją jak prawdziwy barista
    Korzystanie z kawiarki to prosta metoda na uzyskanie aromatycznego, mocnego naparu w warunkach domowych. No właśnie – napar, ewentualnie odwar, ale nie espresso! Żeby móc mówić o espresso, kawę trzeba zaparzać pod o wiele większym ciśnieniem. Potrzeba ok.8-9 barów, podczas gdy w kawiarce mamy ich zaledwie ok.1,5. Espresso czy nie – to tylko nomenklatura, a…
  • Dlaczego moja kawa jest kwaśna?
    Kawa wbrew powszechnemu przekonaniu, nie jest wyłącznie napojem gorzkim. Kawa faktycznie zawiera szeroką gamę kwasów, które mogą być mniej lub bardziej podkreślane przez palących i baristów. Jedno jest pewne, kawa musi smakować. Kompozycja musi być wyważona i taka jaką lubimy. Niemniej jednak, każdy człowiek jest inny, jeśli chodzi o kwasowość. Kwasowość pojawia się na początku…
  • Nieco informacji o urządzeniach do parzenia kawy
    Popularność kawy nie podlega dyskusji i chyba nawet herbata nie jest obecnie w stanie tego przebić. Kultura picia i parzenia kawy rozwijana jest od wieków, ale jednocześnie do sposobów starych, wręcz rytualnych ciągle dochodzą nowsze. Przekłada się to na rozwój branży oraz na popularności wypijania kawy przygotowanej przez czynnych baristów, a jednocześnie nadal większość przygotowanego…
  • Kawa robusta, czyli czas na małą odmianę
    Producenci kawy dla urozmaicenia jej smaku proponują do niej różne dodatki. Ma to oczywiście sens, ale wiele osób w kawie szuka po prostu… kawy. To o jej czysty smak im chodzi, a z dodatków akceptują tylko cukier i ewentualnie mleko. Kawa robusta Robusta to propozycja dla miłośników espresso – gwarantuje ona napar o wyraźnym smaku…
  • Zalety picia kawy
    Zaczniemy od opisania zalet kawy. To logiczne. Poniżej przedstawiamy 9 sprawdzonych i potwierdzonych zalet kawy. Oczywiście kawa jest indywidualistką. Każdy z nas inaczej do niej podchodzi i na każdego z nas inaczej działa.