Menu Zamknij

O kawie przy kawie

Kawa robusta, czyli czas na małą odmianę

Kawa robusta, czyli czas na małą odmianę

Producenci kawy dla urozmaicenia jej smaku proponują do niej różne dodatki. Ma to oczywiście sens, ale wiele osób w kawie szuka po prostu… kawy. To o jej czysty smak im chodzi, a z dodatków akceptują tylko cukier i ewentualnie mleko.

Kawa robusta

Robusta to propozycja dla miłośników espresso – gwarantuje ona napar o wyraźnym smaku z nutą goryczki. Jeśli szukasz kawy, która da Ci dużo energii, sięgnij właśnie po tę odmianę. Duża zawartość kofeiny będzie dla Ciebie najważniejszą różnicą między Robustą a Arabiką.

Kawa robusta - młode ziarna kawy
Kawa robusta – młode ziarna kawy

Ochota na urozmaicenie

Każda paczka kawy, w zależności od jej producenta, oczywiście różni się smakiem, który wynika już z samych warunków, w jakich kawa dojrzewa, a także ze sposobu jej palenia itd., ale jest jeszcze pewna różnica, o której (o dziwo) wiele osób, nawet tych codziennie pijących kawę, nie wie.

Jeśli gdzieś zdarzyło się nam pić kawę, która zaciekawiła nas swoim odmiennym smakiem, z chęcią byśmy po niego sięgnęli po raz kolejny, ale nie znajdujemy go w kolejnych kupowanych paczkach, to rozwiązanie tej zagadki może być bardzo proste, a jest nim kawa robusta.

Odmiana… ukryta

Robusta jest jedną z dwóch podstawowych odmian kawy. Druga z nich to oczywiście arabica. Przeszukując sklepowe półki, możemy nie natknąć się na robustę, bo często po prostu jej tam nie ma. Większą szansę mamy trafić na mieszankę kaw, która ją zawiera, ale nie jest to też takie oczywiste. Często na paczce nie ma wprost podanej informacji, jaki jest jej skład.

Nawet jeśli trafi się nam półka, na której kawa robusta jest dostępna, to możemy przejść obok niej z tego powodu, że mała jej paczka będzie ustawiona zaraz na początku, czyli w miejscu, gdzie stoją kawy najtańsze, którymi nie jesteśmy zainteresowani.

Jeśli jednak chodzi o porównywanie robusty z arabicą, to cena nie do końca będzie pokazywać różnicę w jakości. Robusta jest co prawda tańsza, ale wynika to z tego, że jej uprawa jest prostsza. Czyli, nie wnikając w szczegóły, wyprodukowanie paczki generuje po prostu mniejsze koszty.

Jeśli już mowa o kosztach, to (pijąc robustę) możemy zaoszczędzić fundusze nie tylko z tego powodu, że jest ona tańsza, ale też dlatego, że kawa ta zawiera w sobie nawet dwa razy więcej kofeiny niż arabica. Możemy jej więc zużywać także mniej. Oczywiście należy na to zwrócić uwagę nie tylko z powodów finansowych.

Eksperymenty ze smakiem

Najważniejszy dla miłośnika kawy będzie jednak jej smak. Kawa robusta ma smak bardziej intensywny. Nie jest to jednak po prostu mocniejszy smak, który czujemy w arabice, a smak odmienny, ostrzejszy niż delikatny smak kawy arabica. Często opisywany jest jako bardziej gorzki, jednak może to być opis mylący, a na pewno zbyt uproszczony. Różnica jest na pewno na tyle znacząca, że możemy tu mówić o dwóch różnych doznaniach smakowych. Mimo to w obu przypadkach czujemy, że pijemy kawę. Warto spróbować takiego urozmaicenia, być może okaże się, że właśnie tego szukaliśmy.

Pamiętając także o tym, że sami możemy w prosty sposób decydować o intensywności doznań smakowych i zapachowych – nie tylko wybierając markę kawy, nie tylko dozując jej ilość, ale też… mieszając jej rodzaje. Możemy kupić gotowe mieszanki robusty i arabiki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć własną, która najbardziej będzie odpowiadała naszym upodobaniom. Tutaj należy jeszcze wspomnieć, że to kawa robusta jest tą, dzięki której na powierzchni pojawia się intensywna pianka, co także jest uwzględniane przy tworzeniu mieszanek.

Nie sugerujmy się ceną i ilością danej kawy na rynku, po prostu oceńmy sami, co nam smakuje.

Odwiedź nasz profil na Facebook: Coffee Vietnam