Menu Zamknij

O kawie przy kawie

Jak parzyć kawę?

Jak parzyć kawę

Popularność kawy nie podlega dyskusji i chyba nawet herbata nie jest obecnie w stanie tego przebić. Kultura picia i parzenia kawy rozwijana jest od wieków, ale jednocześnie do sposobów starych, wręcz rytualnych ciągle dochodzą nowsze.

Przekłada się to na rozwój branży oraz na popularności wypijania kawy przygotowanej przez czynnych baristów, a jednocześnie nadal większość przygotowanego napoju spożywamy jest w domu. Jak dobrać urządzenie do konkretnego gatunku oraz sposobu parzenia kawy?

Podstawa przy kawie

Do przygotowania kawy stosujemy najczęściej najprostszą metodę jaką jest zalanie zmielonych ziaren kawy – wrzątkiem. Kawa wypijana często zamiast śniadania, ma na celu ostateczne wybudzenie ze snu bez specjalnego zwracania uwagi na walory kulinarne napoju.

Od jakiegoś czasu daje się jednak zauważyć podniesienie ilości spożywanej kawy poza domem. Spożywający kawę w lokalach zdążyli już wykształcić na tyle kubki smakowe, że bez trudu zauważają subtelne różnice w kawach parzonych w różnych lokalach.

Przekłada się to z kolei na wzrost popularności albo jej spadek w danym lokalu. Dzieje się tak dlatego, ponieważ przygotowanie rzeczywiście smacznej i pobudzającej kawy nie jest wcale proste.

Kluczy do sukcesu jest całkiem sporo, ale podstawą jest używanie dobrej jakości ziaren kawy. Jednocześnie jednak nawet najlepsze ziarna kawy nie zadowolą kawosza swym smakiem, jeżeli ich odpowiednio nie przygotujemy, a do zaparzania napoju użyjemy urządzeń dostosowanych do konkretnego gatunku oraz stopnia wypalenia kawy.

Dwa gatunki kawy

W uprawie występują dwa gatunki kawy. Jest to arabica znana szeroko oraz robusta owiana pewną tajemniczością. Arabicę uznaje się za kawę o smaku lekkim, łagodnie szlachetnym. Robustę natomiast za odmianę oferującą więcej goryczy z większym pokładem mocy.

W handlu można spotkać odmiany kawy dostępne samodzielnie. Kawy mielone często są miksowane i do arabiki dodawana jest robusta w różnorakich proporcjach.

Dobieranie wariantu do własnych preferencji nie jest przy tym łatwe, a próby wyłudzenia od baristy przepisu na pyszną kawę zwykle kończą się niepowodzeniem.

Dobieranie kawy może potrwać latami, przy czym nawet idealnie dobrany skład może nie spełniać wymagań smakowych, jeżeli do przygotowania napoju zostanie użyty niewłaściwy sposób i urządzenie.

Urządzenia do parzenia kawy

Do najprostszego przygotowania kawy potrzeba czajnika do zagotowania wrzątku, którym następnie zalewamy przygotowaną porcję kawy zmielonej. Nietrudno się domyślić, że zalewajką w takim wydaniu Franek Dolas raczej by się nie zachwycał, ale konsumenci kawy nie są w tym wypadku bezradni. Producenci i handel oferują całkiem sporo urządzeń do przygotowywania także w pieleszach domowych pysznych kaw.

Urządzenia do parzenia kawy – kawiarka

Kawiarka jest bodaj najwcześniejszym urządzeniem do parzenia kawy. Uważa się, że wcześniejszy mógł być, tak zwany tygielek, służący do parzenia kawy po turecku. Ale ten spór nie jest rozstrzygnięty.

Ważne przy używaniu kawiarki jest odpowiednie dobranie kawy. Konkretnie chodzi o ścisłe wybranie mieszanek bądź jednolitych ziaren jasnych i drobno zmielonych tuż przed zaparzaniem. W kawiarkach można również parzyć kawy zielone.

Urządzenia do parzenia kawy – ekspres automatyczny

Ekspres automatyczny wykonuje wszystkie czynności za amatora małej czarnej. Nie trzeba samodzielnie mielić ziaren, gdyż ekspres zrobi to automatycznie i na moment przed przystąpieniem do przygotowania napoju. Fachowcy w dziedzinie baristyki zalecają do tego typu urządzenia kawy długo palone w wysokiej temperaturze (do 200 stopni Celsjusza). Kawa ma wówczas bogaty mocny smak.

Urządzenia do parzenia kawy – ekspres przelewowy

Ekspres przelewowy z kolei nie nadaje się dobrze do parzenia mocno palonych kaw. Technologia działania ekspresu przelewowego polega na powolnym przesączaniu się przez zmieloną kawę. Najlepszy aromat wyciągamy wówczas z mieszanek jasnych. Kawa z ekspresu tego typu jest subtelna i delikatna, a nawet z zawartością słodkawych nut.

Urządzenia do parzenia kawy – ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy to urządzenie uważane za najbardziej profesjonalne do parzenia kawy. Przy stosowaniu ekspresu kolbowego do parzenia kawy, ziarna kawy musisz samodzielnie przed parzeniem zmielić w młynku. Ważnym aspektem dla zachowania wysokiej jakości naparów jest nie mielenie kawy na zapas. Musisz zmielić tylko taką ilość kawy jakiej potrzeba do zaparzenia konkretnej ilości napoju.

Najlepszymi kawami są tutaj kawy mocniej palone, ale w odróżnieniu od ekspresu automatycznego tutaj można pozwolić sobie na eksperymentowanie. Bariści eksperymentują nieustannie i zazwyczaj przy pomocy tego właśnie urządzenia, dlaczego by więc niepoeksperymentowań w domu z różnymi gatunkami kaw?

Odwiedź nasz profil na Facebook: Coffee Vietnam